Sunday, 26 February 2012

Are You Alone ?

ye ker seronok kalau bersendirian ???

Apa yang  anda fikirkan apabila anda sedang bersendirian ? Maksud nyer ibu & ayah takde kat rumah. Adik-beradik yang lain Angah & Adik pergi sekolah/matrikulasi. Kalau kat hostel kita, roomate pulak balik kampung sebab atuk & uwan suruh tolong kait rambutan. Roomate yang sorang lagi pulak balik sebab member kahwin. Apa yang kita akan rasa atau fikir nak buat apabila ditinggalkan sendirian ? Adakah ia satu penyeksaan untuk kita sebab takde teman untuk berbual (cakap sorang-sorang lain mcm plak) atau adakah kita akan menganggap ianya satu PELUANG untuk melakukan dosa !!!

Apabila kita bersendirian dengan berbekalkan iman yang kurang mantap, nafsu yang sukar dikawal & “peralatan” dosa yang berleluasa dan mudah didapati, kita lebih cenderung untuk melakukan dosa. Pada firasat hati, inilah masa yang tiadanya gangguan & halangan untuk melakukan perkara-perkara yang ditagihkan oleh nafsu. Wal iyazubilaah…

Kecanggihan teknologi masa kini seperti internet banyak “membantu” nafsu serakah dalam melempiaskan nafsu. Especially untuk kaum adam. Mula-mula search word (benda yang tak elok) kat Google $%#!*, pastu kalau dah dapat klik jer. Settle masalah. Betul tak ? Hasil interview & survey (olok-olok), rata-rata mengatakan “mcm mne ko tau ?”, “ko nampak ke apa yang aku buat ?” & jawapan yg macam ni pun ada gak “eleh…standard lah…bohong lah kalau lelaki kalau tak pernah buat benda tuh”. 


bukan tak boleh, cuma hati-hati lah yer...


Apabila kejahilan sudah dianggap biasa. Apabila maksiat dianggap nikmat. Apabila yang Haram dianggap Makruh. Apabila rasa takut panasnya neraka hilang dalam hati. Semuanya boleh ditawar-menawarkan. Bebas !!! Hati-hati sahabatKU...

Bercerita mengenai sendirian. Pernah tak anda mendengar kisah sembelih ayam di tempat yang tidak boleh dilihat sesiapa ? Pernah kan…eh, ade yang tak tau (tengah geleng-geleng kepala). OK..ni kisah ringkas cerita tue.

Al-Kisah : 

Diceritakan dari kisah Abi Qasim Al-Junaid bahawa pada suatu hari, beliau ingin menguji sejauh manakah pelajarnya merasakan muraqabatullah SWT (pengawasan Allah) terhadap mereka .

Kata Abi Qasim: “Baiklah. Esok akan diadakan perjalanan ke padang pasir. Setiap daripada kamu dikehendaki untuk membawa bersamanya seekor ayam dan menyembelihnya di tempat yang tiada siapa pun yang melihat kamu. Seterusnya, kita akan memasaknya dan makan bersama-sama.”

Keesokan harinya, para pelajar itu datang dengan tugasan yang telah diselesaikan kecuali seorang. Pelajar itu datang dan bersamanya seekor ayam yang belum lagi disembelih.

Kata Abi Qasim“Mengapa kamu tidak melaksanakan pesanku, wahai anakku?”
Pelajar itu pun menjawab: “Tugasan kami adalah menyembelih ayam ini di tempat yang tiada siapa pun yang melihat kami. Aku telah pun mencubanya. Tetapi,  jika aku masuk ke dalam rumah, maka, aku dapati yang  Satu ini ada bersamaku. Apabila aku naik ke atas bumbung, yang  Satu ini ada bersamaku. Sekalipun apabila aku masuk ke dalam hutan belantara, aku dapati Dia sentiasa bersamaku.”

Maka, Abi Qasim pun bertanya lagi: “Siapakah yang Satu yang engkau maksudkan itu?”

Anak itu menjawab dengan penuh keyakinan: “ALLAH.”

Maka, dirangkulnya pelajar itu dan berkata: “Engkau adalah anakku yang sebenar.”Boleh fahamkan…so, macam mana ? Adakah apabila kita bersendirian bermaksud kita sememangnya bersendirian ? Betul ke tiada siapa yang melihat perilaku kita ? Kisah di atas sudah menjawabnya. Ya, ALLAH Yang Maha Melihat (البصير). Melihat disegenap ruang & pelusuk bumi. Melihat pada setiap masa. Tiada sedetik pun dari masa kita terlepas daripada “pandangan” Allah. Tiada ruang untuk kita menyembunyikan diri daripada “pandangan” Allah walaupun kita berjaya mendiami di sebuah planet yang teramat jauh (lebih dari Pluto), walaupun kita disorok di Alam Bunian & sekalipun kita berjaya menjumpai kerajaan pulau yang rakyatnya hanya memiliki sebelah telinga. Semuanya pasti akan dilihat Allah. Kerana semua alam & makhluk Dia lah penciptanya. 


walaupun buat rumah atas pokok. Allah tetap tau..walaupun kahwin dengan orang bunian. Allah pasti tau...

Berhati-hatilah apabila kita bersendirian. Itulah saat yang paling mencabar dalam memerangi segala kehendak nafsu kita. Perangi habis-habisan. Jangan bagi can langsung. Teruskan melakukan amal ibadat kita (mutabaah). Jangan kurangkan sikit pun.

Ada orang cakap walaupun mood iman kita tengah down (kualiti iman tengah lemau) kekalkan kuantiti mutabaah kita. Walaupun kualiti kurang, sekurang-kurangnya kuantiti masih berada ditahap yang sama. Stabil. Kekalkan mutabaah anda. Mudah-mudahan hati & iman kita takkan jauh menurun. InsyAllah.

Plus, sebagai cadangan dalam mengatasi masalah mencegah daripada melakukan perkara-perkara yang tak elok (dosa) ialah SIBUKkan diri kita dengan benda-benda yang bermanfaat. Misal nyer, membaca buku atau mengulangkaji pelajaran. Kalau bosan sangat asyik-asyik membaca & belajar, cari benda lain yang mampu menjauhkan diri kita daripada terjebak dalam melakukan dosa. Bersukan ke (futsal), tengok ceramah Ustaz Azhar Idrus/ Ustaz Don Daniyal ke, ziarah rumah kawan ke, tak pun kalau malas sangat tidur jer. Tapi niatkan untuk ibadat harus lah. Takde lah sia-sia. Sekurang-kurang nyer kita terhindar daripada melakukan segala benda-benda yang tak elok tuh. Wallahu a’alam…


Allah mendengar & melihat setiap rintihanMU...


*  p/s : buat member-member yang bosan dalam minggu study week nih. Kalau bosan-bosan,datanglah bilik aku…study sama-sama…:p…haha6 comments:

 1. haha..best29.....terbaikk fit...terima kasih diatas perkongsian.....setiap perbuatan sentiasa diperhati oleh Allah swt :)

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum sahabat sekelas dr Edadi 1 sehingga Senawi 2,:)

  Salam penulisan.Moga terus tsabat di jalanNya.Dah lama xdengar khabar.Semoga terus maju dgn cemerlang dalam imtihan!

  Doakan kami di bumi anbiya dapat menghabiskan pelajaran selama empat tahun sahaja:)Amin,insyaallah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam...

   insyAllah...moga-moga kita terus cemerlang dalam urusan dunia & akhirat...amin...

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...