Monday, 21 May 2012

Cintailah Katak


Assalamualaikum & Ahlan Wasahlan. Baru-baru ini sahabat saya Ikhwan telah mengajak kami (saya & Hafizi) untuk melawat satu pameran yang dianjurkan oleh fakulti Science & Technology di UKM, Bangi. Nak tau tak pameran ape ?







Ya, pameran katak sedunia. Pelik kan…tapi itu lah yang membuatkan kami tertarik untuk melawat pameran ini. Tapi bukan katak jer, haiwan-haiwan amfibia & reptilia yang lain pun ade gak.


Pada mulanya, saya memang tak nak pergi. Bukan ape, mana lah tau nanti pihak penganjur suruh kitorang usik katak ker, usap ular ker dan yang paling takut kot lah diorang suruh cium katak (konon-konon nak tiru citer Princess & Frog) maun tak makan sebulan nanti…hehe.






Tapi bila fikir-fikir balik, lebih baik pergi. Yer lah, bile lagi nak dengar orang nak buat pameran katak. So, saya, Hafizi & Ikhwan dah ready nk pergi pameran tue. Perasaan geli-geleman tolak tepi dulu. Tengok dulu macam mana pameran amfibia & reptilia tuh. Kot selamat bleh lah masuk, kot DANGER situasi kat pameran tuh sumpah tak nak masuk…hehe.


Setibanya di UKM, saya dan Hafizi yang bergerak bersama dari Putrajaya telah pun tiba dahulu di dewan pameran. Takde lah susah sangat nak cari dewan pameran kat bangunan Science & Technology tuh, tapi kena gak lah tanye pak guard kat UKM tuh, kalau tak maun sosek nanti…hehe.


Perkara sebalik nyer berlaku kepada seorang sahabat kami, Ikhwan. Beliau telah sesat di UKM. Terpaksalah kitorang tolong beliau dulu. Bila Ikhwan dah sampai barulah kitorang masuk pameran tuh.


Reaksi pertama kitorang bile masuk dewan pameran tuh, pelik. Yer lah, kosong kot pameran tuh. Padahal, hari yang kitorang pergi tue hari last untuk pameran. Takde orang langsung !!! Mengapakah ???



sye comel ape....




Ade beberape persoalan kenapa takde orang kat pameran tuh :


1 - Tak best, sebab bile kitorang masuk takde pun haiwan pameran yang hidup. Ade pun yang dah direndam dalam balang berisi air. (lomeh lah katak tuh….hehe)


2 - Menggelikan orang ramai. Nama pun pameran katak, of coz lah tak ramai yang datang…nak-nak golongan muslimah…hehe. Walaupun haiwan yang dipamerkan dah mati, tapi tetap menggelikan. Macam-macam “aneka” katak, ular & biawak ade. Sume nyer pelik. Tak pernah tengok pon sebelum nie.


3 – Mungkin kami salah timing datang pameran tuh. Sebab dalam waktu yang sama, Pertandingan Debat IPT sedang rancak dijalankan di UKM.





So, disebabkan kitorang bertiga sahaja di pameran tersebut, terpaksalah kitorang wat macam rumah sendiri. Borak-borak kat tempat info katak, usik-usik balang katak & duduk dengan sesuka hati di meja pendaftaran. Sebelum balik kitorang sempat gak lah tangkap gambar sebagai kenangan kitorang dengan haiwan-haiwan yang cute tuh.


berani kot !!!


lagi berani...haha


cicak yg dah lomeh


model of reptiles







Konklusi lawatan kami. Dapat gak lah kenal beberapa spesies katak yang pelik. Ular yang berbisa, ular yamg comel. Takde lah sia-sia lawatan nie.


Subhanallah, kreatif nyer Allah yang Maha Kuasa. Ini baru kitorang tengok gambar haiwan-haiwan jer, kalau kitorang dapat tengok depan mata sendiri haiwan tue mesti lagi seronok.


Harap-harap akan ade lagi lah pameran-pameran macam ni nanti. Banyak sangat manfaat kepada sesiapa yang mempunyai masa lapang. Sekurang-kurang nyer masa yang lapang tersebut dapat disibukkan daripada terbiar bazir begiti sahaja. Wallahu a’lam








4 comments:

  1. haha teringat lagi keterujaan hang melihat ular di KB, selepas kuliah tok guru dulu... haha ingat lg x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...cuak nget... ular real kot...

      Delete
  2. wah best2. Nasib ana tak pergi. Katak tu bertasbih kpd Allah doh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...katak tue dah mati lomeh pon...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...